Gerontodomaćice na polaganju prve pomoći i zaštite na radu

U sklopu projekta Evo me! UP.02.1.1.05.0113 financiranog iz Europskog socijalnog fonda a u sklopu programa zapošljavanja žena Zaželi, djelatnice – gerontodomaćice su tijekom listopada i studenog 2018. godine sudjelovale na dvodnevnoj edukaciji pružanja prve pomoći te polaganja zaštite na radu i zaštite od požara. Edukaciju je prošlo 6 gerontodomaćica koje su ujedno i zaposlene u sklopu prvog ciklusa projekta.

Na tečaju prve pomoći, gerontodomaćice su stekle potrebna znanja i vještine kako pomoći unesrećenoj osobi kako na radnom mjestu tako i u svakodnevnom životu. To možemo istaknuti kao vrlo važnim, s obzirom na to da gerontodomaćice svakodnevno pružaju usluge pomoći u kući starijim i nemoćnim osobama u njihovim domovima te je važno da znadu kako procijeniti opće stanje unesrećene osobe, kako pružati pomoć osobi bez svijesti koja diše i koja ne diše, kako je staviti u bočni položaj, kako imobilizirati uganuća i iščašenja, kako postupati kod naglo nastupajućih bolesti (poput srčanog udara, moždanog udara) i još mnogo toga. Isto tako, kako bi znale kako reagirati u nepredviđenim i novonastalim situacijama te kako bi znale kako spriječiti moguću nastalu neželjenu situaciju, gerontodomaćice su naučile na predavanju o zaštiti na radu te zaštiti od požara. Stečeno znanje svakako će nastojati prenositi i na starije osobe kroz savjete o tome kako treba biti oprezan.

Po završetku navedenih edukacija, gerontodomaćice su polagale ispite te su dobile i potvrde o uspješno izvršenoj edukaciji.

Sadržaj objavljenog članka isključiva je odgovornost Centra za pomoć u kući Međimurske županije.