Predstavljamo djelatnice projekta Evo me!

Trenutno je u tijeku prvi ciklus projekta Evo me! UP.02.1.1.05.0113 financiranog iz Europskog socijalnog fonda a u sklopu programa zapošljavanja žena Zaželi. Djelatnice zaposlene u sklopu projekta pripadaju ranjivoj skupini a istovremeno isto takvoj skupini pružaju usluge podrške i pomoći. One su hrabre i čvrste a istovremeno blage i nježne.

Đurđica Mustač (54) jedna je od 6 žena zaposlenih u prvom ciklusu preko projekta Evo me!. Prometni je tehničar po zanimanju, no nikada nije radila u struci. Većinu svog radnog vijeka radila je u cvjećari gdje je kako kaže s ljudima bila u onim najsretnijim ali i najtužnijim trenucima. Da li se prijaviti na natječaj za zapošljavanje preko projekta Evo me! nije razmišljala niti trenutka. Đurđica trenutno obilazi 12 najpotrebitijih korisnika na području Općine Sveta Marija (Sveta Marija i Donji Mihaljevec). Obavljanje kućanskih poslova, pomoć kod kuhanja, nabava iz ljekarne, nabava namirnica i izmjera krvnog tlaka samo su neke od usluga koje svakodnevno obavlja kod svojih starijih i potrebitih sumještana. Ističe, kako starija populacija zbog slabijeg vida najviše problema ima sa sortiranjem i plaćanjem računa. Gotovo svakodnevno im je potrebno tumačiti stavke na računima. Osim fizičke pomoći kako bi im se olakšala svakodnevica vrlo je važna i psihosocijalna podrška. Vedri duh, dobrota i empatija Đurđice i nasmiješena lica korisnika sve nam sama po sebi govore.

Đurđica Mustač sa korisnicom

Ona je Mira Hudin (58) i njena, kako sama kaže priča započinje u Pribislavcu. Mjestu gdje je rođena i gdje je odrasla. Vedrog duha i pozitivnog lica oduvijek pomaže starijim i nemoćnim osobama a sada to čini kao gerontodomaćica na projektu Evo me!.
Svi su me dobro prihvatili, pomažem im u kući i oko nje, družimo se i puno razgovaramo. Često spajam svoje dvije ljubavi – pomaganje potrebitim i pjevanje. Pjevanje je moja radost a sada volim razveseliti pjesmom i starije koje pjesmom vraćam u dane mladosti.“
Ona je podrška kada je teško i tračak nade kada se čini da je nema. Tijekom skoro šest desetljeća života sakupila je dovoljno bisera da ih može podijeliti s potrebitima.

Mira Hudin sa korisnicom

Sadržaj objavljenog članka isključiva je odgovornost Centra za pomoć u kući Međimurske županije.